Árgus szemmel figyeli a NAV a munkaerő-kölcsönzőket

A NAV az idén is fokozottan figyeli a kölcsönzött munkaerőt használó cégeket, és komoly bajba kerülhet, aki úgy véli, ez a foglalkoztatási forma a költségkímélést szolgálja – írta a vg.hu.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint – írja a napilap – a nyilvántartott munkaerő-kölcsönzők száma Magyarországon megközelíti az ezret. Hoffmann Gábor Csaba, az EU-csoport munkajogi és HR-vezetője szerint ezeknek a regisztrált vállalkozásoknak elemi érdekük az átlátható működés. Gond azokkal a főleg külföldi „garázscégekkel” van, amelyek ügyfelei is komoly kockázatoknak teszik ki magukat azzal, hogy elhiszik, munkaerő-kölcsönzőn keresztül olcsóbb lehet a foglalkoztatás.

„Ez egy értéknövelt szolgáltatás, amelyben a munkavállalókkal kapcsolatos szinte valamennyi adminisztráció a kölcsönzőt terheli. Emellett a dolgozótól is egyszerűbben és gyorsabban megválhat” – mondja a vg.hu-nak a szakember. Hozzátéve: aki csak költséget szeretne csökkenteni, annak mérlegelnie kell, hogy a feketefoglalkoztatás minden negatív következménye is mind a kölcsönvevőt terheli.