Virgácsot hoz a Munkaügyi Felügyelet Mikulása

Mint minden évben, ezúttal is megörvendezteti a vállalkozókat a munkaügyi hatóság a következő évre vonatkozó ellenőrzési irányelveivel.

Közzétette a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség a 2014. évi ellenőrzési irányelveit.

A hatóság ezúttal is külön említi a munkavédelmi és a munkaügyi ellenőrzési tematikát, melyekben a fő hangsúlyokat 2014-ben a következők adják:

Munkavédelmi ellenőrzések:

 • 2014 I. félévében az egészségügyi szolgáltatók számíthatnak komolyabb ellenőrzésre, különös tekintettel a szúró-vágó eszközök használatának szabályosságát illetően. Kiváltképp ellenőrizni fogják az ilyen eszközök használatáról szóló oktatási jegyzőkönyveket illetve tájékoztatásokat.
 • 2014 II.-III. negyedévben az építőipari kivitelezések helyszínein lehet nagyobb gyakorisággal az ellenőrök megjelenésére számítani. Idén az első ¾-ed évben 12 halálos baleset történt az építkezéseken, ami a halálos munkabalesetek 1/3-a. Az irányelv felügyelőnként 10 munkáltató vizsgálatát írja elő, így ez az ellenőrzés különösen intenzívnek ígérkezik!
 • 2014 nyara ismét a hőségriasztással összefüggő ellenőrzések időszaka lesz.
 • 2014 II. félévében a bányavállalatok számíthatnak a munkavédelmi hatóság kitüntető érdeklődésére.

  A munkavédelmi ellenőrzéseken felül a munkaügyi felügyelők is okozhatnak kellemetlen perceket 2014-ben.

  Munkaügyi ellenőrzések:

 • 2014. március-áprilisában a védett munkavállalókat, azaz nőket, fiatalkorúakat és megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató munkáltatók számíthatnak a hatóság érdeklődésére.
 • Június-július hónapban ismét a feketemunka, illetve a munkavállalók jogviszonyának ellenőrzése kerül terítékre.
 • Az október-november hónap a munkabérrel kapcsolatos ellenőrzések időszaka lesz. Ez utóbbinál különösen érdemes figyelni a minimálbér és a garantált bérminimum alkalmazásának feltételeire. Az alacsonyabb összegű minimálbért a FEOR 9-es besorolású, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglakozások esetében lehet alkalmazni. Itt olyan munkakörök találhatók, mint például a takarítók, szemétgyűjtők, rakodómunkások, konyhai- és gyorséttermi kisegítők valamint az építőipari segédmunkások. Mivel az ilyen munkakörökhöz jelentős adókedvezmények is társulnak, ezért az e munkakörökben foglalkoztatottak ellenőrzésére az adóhatóság részéről is számíthatunk: ha például a „takarító” besorolású munkavállalónk a valóságban számítógépes programokat készít, akkor nem csak a munkaügyi felügyelet részéről számíthatunk kellemetlen pillanatokra. Fontos fejben tartani, hogy nem a munkavállaló végzettsége, hanem az általa ténylegesen betöltött munkakör a mérvadó. A munkakörök besorolásánál aKözponti Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett osztályozási rendszert kell alapul venni.

  Az ellenőrzési irányelv része továbbá, hogy a munkaügyi ellenőrzések 10 százaléka a személy- és vagyonvédelemben, a munkavédelmi ellenőrzések 5 százaléka a javítási tevékenységekben érdekelt munkáltatókat célozza majd 2014-ben, illetve a feketemunkán kapott foglalkoztatók 80 százaléka számíthat utólagos ellenőrzésre is.

  Fontos tisztában lenni azzal, hogy a szabályok megszegői mi mindent kockáztatnak.
  Bizonyos esetekben a felügyelő nem mérlegelhet: kötelezően bírságot kell kiszabnia, amelynek összege 30 ezer és 20 millió forint közötti lehet.

  Ilyen kötelezően bírságolandó tényállások a következők:

 • A 18 év alatti munkavállalókra vonatkozó (2013-ban különösen megszigorított) szabályok megsértése
 • A bejelentési kötelezettség elmulasztása
 • A munkabér összegére és a kifizetési határidőkre vonatkozó szabályok megszegése
 • Valamint az illegális munkaerő-kölcsönzési tevékenység kapcsán.

  A munkaügyi bírságon felül további kellemetlenségek várnak a mulasztókra. Ilyenek például:

 • Az EU-s és magyar pályázatokból,
 • Támogatásokból,
 • Közbeszerzésekből,
 • valamint a Széchenyi kártyából való kizárás,
 • továbbá a bírságok nyilvánossága miatt a banki hitelfelvételnél esetleges nehézségek, a kamatfelár emelkedése.

  Hoffmann Gábor Csaba
  Munkajogi és HR tanácsadó